Kotimainen yhteistyö

Pohjan Viestikilta on yhteyksien rakentaja, joka tekee yhteistyötä kaikkien yhteisöjen, järjestöjen ja yritysten kanssa. Tälle sivulle yhteistyökumppanimme voivat linkittyä.

Yhteistyötä Ruotsiin

Alustavien yhteydenottojen innoittamana bodenilaiset S 3 Kamratföreningin ja Norrlands Signalkårin edustajat vierailivat Oulussa syksyllä 1994. Keskustelujen pohjalta syntyi Pohjan Viestikilta ry:n ja S 3 Kamratföreningin välinen yhteistyösopimus, joka hyväksyttiin myös molempien maiden pääesikuntien ulkomaanosastoilla. Sopimus käsittää pitkän aikavälin- ja vuosittaiset yhteistyö-suunnitelmat.

Sopimukseen liittyen molempien maiden viestimiehet ovat tutustuneet kutsuttuina toistensa viestijoukkojen kenttäharjoituksiin, vuosipäiväjuhlallisuuksiin ja muihin kiltojen järjestämiin tilaisuuksiin. Viestiyhteistyön lisäksi vierailut sisältävät myös kulttuurillisen osuuden.

Syysillalliset

Norrlands Signalkår viettää vuosipäiväänsä 3.10. Vuosipäivää juhlitaan syysillallisilla. Illalliset ovat perinteenä muodostaneet mahtavat kulissit rajojen ylittävälle viestimiesten yhteistapaamisille.

Kiltamaaottelu

Merkittävimmiksi tapahtumiksi ovat muodostuneet vuosittaiset kiltamaaottelut Suomi - Ruotsi. Maaottelut järjestetään vuorotellen kummassakin maassa. Kiinteänä lajina on kaukalopallo, muut kaksi lajia saa järjestäjä valita. Joukkueen koko on 30 henkilöä, johon kuuluvat urheilijat ja huoltomiehistö.

Ensimmäinen maaottelu käytiin keväällä 1996 Ruotsissa. Lajeina olivat kaukalopallo, ammunta ja linkkimaston pystytys. Suomessa 1997 lajeina olivat kaukalopallo, ammunta ja formula-ajot. Molemmat maaottelut on voittanut Pohjan Viestikillan joukkue. Ikuisesti kiertävän, "juhlallisen" kokoisen kiertopalkinnon on lahjoittanut Pohjan Viestikilta ry.

Kiltamaaottelu 7.-9.4.2000 Bodenissa - ruotsalaiset voitokkaita

Maaotteluun ilmoittautuneet olivat jo viikkoja hioneet "kynsiään" maaottelumatkan onnistumiseksi. Tietenkin meillä jokaisella oli pieni jännitys siitä, millaisia lajeja isäntämme olisi voittonsa varmistamiseksi järjestänyt. Mutta rohkeasti ja intoa täynnä lähdimme matkaan nuorekkaalla ja voitontahtoisella joukkueella.

Perinteiseen tapaan iskivät "rakkaat viholliset" ( Suomi - Ruotsi ) yhteen kiltamaaottelun tiimellyksessä. Viestimiesten maaottelu käytiin tällä kertaa Bodenissa S 3 Kamratföreningin ja Pohjan Viestikillan välillä. Maaottelulajit oli julkaistu muutamaa viikkoa ennemmin, mutta kuitenkin niin myöhään, ettei harjoittelulle jäänyt kovin paljon aikaa. Sopimuksemme mukaan lajivalikoiman vakiolajeina ovat kaukalopallo ja ammunta, muut lajit saa järjestäjä valita omien lähtö-kohtiensa mukaan. Tänä vuonna heikon jäätilanteen vuoksi kaukalopallo oli korvattu sählyllä. Muina lajeina olivat ampumajuoksu, köydenveto ja lumirakennus.

Siellä sitä sitten seistiin lippujen hulmutessa ja kansallislaulujen uljaiden sävelten soidessa, salamavalojen välähdellessä.

Pohjan Viestikillan joukkue oli koottu perinteisen tavan ja yhteistyösopimuksemme mukaan P-SVP:n henkilökunnan ja kiltamme siviilijäsenistön joukosta, etukäteisten ilmoittautumisten perusteella. Kiltatoiminnan tulevaisuuden kannalta oli ilo katsella joukkueemme kokoonpanoa, joka keski-iältään oli alle 25-vuotias ja mikä parasta mukaan oli mahtunut myös useita kauniimman sukupuolen edustajaa. Valmennus ja johtotehtäviin oli joukkueessamme keskitetty iän tuomaa kokemusta. Itse maaottelussa noudatetiin "herrasmies" periaatteella tapahtuvaa kilpailemista, joka lienee ollut myös aikoinaan olympialaistenkin lähtökohtana ( jokainen voi itse päätellä millaiseksi kilpailut muodostuvat ).

Ensimmäisenä lajina kilpailtiin sählyssä, joka oli otettu ohjelmaan kilpailupaikkakunnan huonon jäätilanteen vuoksi. Heti alkuun näimme isäntiemme paremman valmistautumisen. Yhteispeli sujui mallikkaasti, syötöt tavoittivat vastaanottajansa ja maaleja alkoi syntyä. Pohjan Viestikilta ry:n joukkue oli koottu laajalta alueelta, eikä yhtään yhteistä harjoituspeliä ollut alla, joten tappio tuli selvin luvuin 12-2, vaikka kuinka kovasti harattiin vastaan. Ottelun valonpilkkuina oli joukkueemme nuoret naispelaajat, jotka eivät yhtään kunnioittaneet taitavia vastustajiaan.

Toisena lajina oteltiin ampumajuoksu, jota oli vaikeutettu siten, että juoksuosuus suoritettiin portaissa. Juoksun merkitys nähtiinkin sitten ammunnassa joka osoittautui kaikille kilpailijoille todelliseksi koitinkiveksi. Viisimiehisin joukkuein kisattu kilpailu ratkesi ankkureiden ammuntaan, jossa S 3 Kamratföreningin ankkurin pudottaessa viimeisen kiekkonsa meidän ankkurille jäi kaksi kiekkoa ylhäälle. Todella hieno kilpailu ! Kolmantena lajina oteltiin köydenvedossa, jossa meidän joukkueellamme ei kilpailijoiden valtavan kokoeron ansiosta ollut mitään sanomista. Ruotsalaiset voittivat lajin puhtaasti 3-0, mutta kampoihin pistettiin.

Kilpailujen päätteeksi oteltiin perinteisen tavan mukaan herrasmieslaji, johon osallistui molempien joukkueiden johtoporras. Lajina oli lumirakennus varsin yksinkertaisia sääntöjä noudattaen. Joukkue, joka tekee lumesta korkeamman rakennelman on voittaja. Tietenkään pakkaslumesta korkeiden rakennelmien tekeminen ei ole kovin helppoa, mutta onneksi aurinko oli sulattanut pintalumen sopivaksi tukiaineeksi ja pääsimme vihdoinkin voitonmakuun.

Maaottelupäivän päätteeksi isännät olivat rakentaneet S 3:n kerholle hienot illalliset, hyvän musiikin, loistavien tarjoiluiden ja miellyttävän yhdessäolon merkeissä.

Vaikka hävisimmekin tämänkertaisen maaottelun voitaneen todeta kuten Pohjan Viestikilta ry:n puheenjohtaja viesti kiitospuheessaan. " Ystävälleen on helpompi hävitä kuin vihamiehelleen, mutta aina tappio on vaikea niellä ja ainakin se vaatii paljon selittelyä" Maaottelun kiertopalkintona kiertävä pokaali jäi Bodeniin, josta isäntämme illan mittaan monesti meitä hienotunteisesti muistuttivat ja tämähän kuuluu maaottelun henkeen. Todella hieno reissu, kiitos isännille ja mukana olleille.

Kiltamaaottelu 23.-25.4.1999

KaiPr / P-SVP, Kajaani

Jo perinteiseen tapaan iskivät "rakkaat viholliset" ( Suomi - Ruotsi ) yhteen kiltamaaottelun tiimellyksessä. Viestimiesten maaottelu käytiin Pohjan Viestikillan ja S 3 Kamratföreningin välillä maiden lippujen hulmutessa ja kansallislaulujen uljaiden sävelten tahdittamana. Tämänvuotinen maaottelu käytiin pääsääntöisesti Vuokatissa, johon P-SVP:n järjestelyorganisaatio järjesti mieleenpainuvat kilpailutapahtumat. Perinteisen tavan mukaan kisailut aloitettiin kaukalopallo-ottelulla jossa kiltamme nuorekas joukkue näytti heti kaapinpaikan voittaen ottelun 14-3. Kaukalopallon jälkeen siirryttiin Vuokatin hienoon hiihtoputkeen jossa kisailtiin ampumahiihtoviestin merkeissä. Hiihtotaito ratkaisi viestin kiltamme eduksi ja Risto Siivola sai kunnian varmistaa ankkuriosuudella selvän voiton.

Viimeisenä lajina oteltiin keilailussa. S 3 Kamratföreningin joukkue yltyi vallan vimmattuun takaa-ajoon ja pitkällisen kiivaan taistelun jälkeen korjasi tiukan, mutta ansaitun voiton ottelussa. Päävastuu ruotsalaisten keilamenestykseen kaatuu eittämättä, vastaleivotun everstin Ola Hanssonin piikkiin.

Varsinaiset "kisailut" käytiin saunassa äkäisistä löylyistä ja hyvästä tunnelmasta nauttien.

Saunan jälkeisen vilvoittelun ja lepotauon jälkeen siirryttiin KaiPr:n upseerikerhon tiloihin, jossa vietettiin maaottelun virallinen osuus ja nautittiin yhteinen illallinen, sekä tutustuttiin toisiinsa vapaan ohjelman merkeissä.

Tilaisuuden virallisessa osuudessa kiltamme varapuheenjohtaja Risto Siivola totesi puheessaan maaottelun tuloksen ja kiitti vieraitamme hyvästä ottelusta. Samalla hän sai vastaanottaa maaottelun kiertopalkinnon S 3 Kamratförengin uudelta puheenjohtajalta Borg Bäriltä, joka haikeana luovutti vuoden Ruotsissa lainassa olleen kiertopalkinnon Pohjan Viestikillalle. Samalla S 3 Kamratförening luovutti uuden standaarinsa killallemme tunnustukseksi menestyksellisestä yhteistyöstä.

Samassa yhteydessä S 3:n komentaja Eversti Ola Hansson luovutti joukko-osastonsa virallisen onnitteluadressin Pohjan Viestikillan Vuoden kilta 1999 nimityksen johdosta, jonka Risto Siivola ylpeänä vastaanotti.

Tilaisuuden päätyttyä vahvimmat lähtivät tutustumaan Kajaanin kaupunkiin ja varttuneemmat, sekä pitkämatkaisimmat lähtivät kotimatkalle.

Pohjan Viestikilta haluaa kiittää järjestelijöitä hienoista järjestelyistä, sekä maaottelun ottelijoita, teitte taas kerran hienoa työtä yhteisen harrastuksemme tukemiseksi, Kiitos Teille kaikille !

Maaottelu 1998

Ottelu käytiin Bodenissa ruotsissa. Jossa isännän olivat valmistautuneet paremmin ottelua varten, Kun he ottivat kaikista lajeista otteluvoiton. Ainoastaan Golffissa pystyttin pikkaisen pistämään kampoihin. Maaottelussa oteltiin kaukalopallossa, ammunnassa, miekkailussa, vuorikiipeilyssä ja golffissa. Ainoan henkilökohtaisen voiton saavutti killan puheenjohtaja golffissa, yhden lyönnin etumatkalla seuraavaan.

Maaottelu kaikilta osaalueiltaan oli erittäin onnistunut ja saimme nauttia sydämellisestä vieraanvaraisuudesta. Iloisella mielellä luovutimme kiertopalkinnon voittaneelle S3 Kamratföreningin joukkueelle ( Lainaksi!!).

Pohjan Viestikilta ry | Ketarakuja 1 A 7, 90650 OULU | (0)8 530 2778 (puheenjohtaja)