Tutustumismatka Bodeniin

Kävimme tutustumassa Norrlands Signalkårin järjestämään viestiharjoitukseen Bodenissa 24.1. - 27.1.2003. Ohessa pienimuotoinen matkakertomus reissun vaiheista.

Saavuimme perjantaina iltapäivällä Bodeniin, jossa meitä olikin vastassa S3 Kamratföreningenin väkeä. Rolf Runelöf ja Christer Eklund toivottivat meidät tervetulleiksi. Yllätyksemme oli suuri, sillä meidät toivotettiin tervetulleiksi suomen kielellä - olimme jo autossa ehtineet miettiä kenen vastuulle laitamme ruotsin puhumisen.

Heti majoittumisen jälkeen lähdimme tutustumaan S3:n henkilökuntaan sekä Ruotsin puolustusvoimien viestijärjestelmään. Kjell Lanton ja Anders Magnussonin esitelmät olivat erittäin perusteellisia ja saimme myös tarkan kuvauksen viikonlopun aikana tapahtuvasta harjoituksesta.

Esitelmien jälkeen siirryimme Kamratföreningenin tarjoamalle iltapalalle upseerikerhon alakertaan, Koleriin. Ruokana oli erittäin maukasta pyttipannua. Vatsat olivat reissun aikana päässeet sen verran tyhjäksi, että useimmat kävivät santsaamassa pariinkin kertaan.

Lauantai-aamuna aloitimme heti aamusta viestijärjestelmään tutustumisella. Ruotsalaisten TS9000-järjestelmän hallintatyökalut tulivat tutuiksi ja kuulimme samalla visioita viestijärjestelmän tulevaisuuden näkymistä sekä erilaisista kehitysvaihtoehdoista. Luentojen jälkeen oli aika siirtyä harjoitusalueelle.

Pääsimme tutustumaan kaikkiin haluamiimme paikkoihin, niin yksittäisiin viestiasemiin, kuin divisioonan komentopaikkaan. Merkillepantavaa oli, että jokaisella asemapaikalle saimme erittäin asiantuntevia vastauksia kysymyksiimme sekä yleiskuvauksen aseman tehtävästä ja toiminnasta.

Divisioonan komentopaikalla saimme myös mahdollisuuden tutustua vartioryhmän toimintaan. Kävimme myös testaamassa ruotsalaisen konekiväärin 250 ammuksen vyöllä. Palatessamme leiriin saimme kuulla, että kaikki olivat rynnineet teltoista ulos puolustusasemiin, mutta komentopaikalta oli vain huudettu:"Ei hätää, suomalaiset vain harjoittelevat konekiväärillä ampumista." Sen jälkeen emme enää viitsineet mennä majoitustelttoihin tutustumaan.

Illan pimetessä kävimme vielä moottorikelkkaillen tutustumassa kiinteän televerkon liittymispisteeseen. Kelkkakyyti oli sen verran vauhdikasta, ettei kaduttanut lainkaan mukaan tulleet sissihousut ja talvisaappaat.

Sunnuntaina tutustuimme loppuihin viestiasemiin sekä käskynjakoon. Kävimme myös tutkimassa, kuinka ruotsalaisten ruokahuolto toimii. Samanlaisia painekattiloita tuntui heilläkin olevan käytössä. Tosin itselleni oli uutta kuuman höyryn käyttäminen letkun avulla esimerkiksi veden keittämiseen. Pääsimme myös tutkimaan elektroniikkahuollon ajoneuvoihin ja varusteisiin. Itse huoltomiehet olivat kuitenkin nukkumassa koko yön kestäneen huoltoreissun jäljiltä.

Illan koittaessa siirryimme takaisin varuskunnan alueelle ja kävimme autoilemassa varuskunta-alueen ympäri. Alue on hyvinkin pienen kaupungin kokoinen. Henkilöstöäkin on varmasti saman verran. Kiertoajelun jälkeen pääsimme saunomaan leirielämän liat pois. Tosin ensin piti saunan termostaattia käydä hieman "hienosäätämässä", että saimme lämpötilan nostettua peruslämmöstä (60-astetta) suomalaisille enemmän sopivaan lämpötilaan.

Illan ja koko matkan päätteeksi laitoimme siistimpää varustusta päälle ja siirryimme upseerikerhon yläkertaan juhlaillalliselle. Puheiden ja lahjusten vaihtamisen jälkeen istuimme iltaa vielä kabinetin puolella. Olo tuntui haikealta, kun hyvästelimme kiltatoverimme - parin päivän tiivis yhteistyö oli todella mieluisaa ja antoisaa. Toivottelimmekin koko Kamratföreningenin porukan tervetulleiksi vastavierailulle heti kun mahdollisuus vain tulee. Epävirallisena tietona voimme jo kertoa, että loppuvuodesta yritämme saada jälleen kiltamaaottelun aikaiseksi. Käydään hakemassa "poika" kotiin!

Lopuksi täytyy vielä kiittää sekä S3 Signalregiment:n henkilökuntaa että ruotsalaisia kiltatovereitamme erittäin ystävällisestä vastaanotosta ja vieraanvaraisuudesta. Toivottavasti näemme pian uudelleen!

Pohjan Viestikilta ry | Ketarakuja 1 A 7, 90650 OULU | (0)8 530 2778 (puheenjohtaja)